Hagyományos recept
Hozzávalók:
10 nagyobb burgonya, 1/2 liter aludttej, 14-15 evőkanál liszt, 2 tojásnyi zsír, 5-6 evőkanál tejföl, só.
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd tormareszelőn lereszeljük. A leszerelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd jól összekeverjük. Erősen kizsírozott tepsibe öntjük, amelyben arányosan osztjuk el a keveréket. A megmaradt zsírban elkevert tejföllel meglocsoljuk és forró sütőben pirosra sütjük. Egyes vidékeken pirított vöröshagymával is megszórják.
Forrás: Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás
Manapság az aludt tejet kefirrel helyettesítik, a kapott masszát sonkával, gombával, zöldfűszerekkel bolondítják, majd a prószát olajjal kikent serpenyőben sütik, mint a palacsintát.
Zalaer Kartoffelpuffer
Zala County Rosti
Traditionelles Rezept
Zutaten:
10 große Kartoffeln, ½ l Sauermilch, 14-15 EL Mehl, 2 große EL Schmalz, 5-6 EL Saure Sahne (Sauerrahm), Salz
Die Kartoffeln waschen und schälen, dann durch Gemüsereibe reiben. Die geriebenen Kartoffeln sieben und sofort mit der Sauermilch vermischen, damit die Masse nicht braun wird. Mehl und Salz dazugeben und gut verrühren. Ein Bleich mit Fett bestreichen, die Masse im Blech verteilen. Die saure Sahne mit dem verbliebenen Fett verrühren und die Masse damit beträufeln. Im heißen Ofen backen. In einigen Regionen wird es mit gebackenen Zwiebeln serviert.
Quelle: Ábrahám Gézáné: Bauerngerichte aus Vas und Zala, Einkochen zu Hause
Heutzutage wird auch Buttermilch verwendet, die Masse wird öfters mit Schinken, Pilz, Kräutern verfeinert und nicht im Ofen, sondern in einer Pfanne im Öl ausgebacken wie Palatschinken.
Traditional recipe
Ingredients:
10 large potatoes, 500 ml curded milk*, 14-15 tbsp flour, 4tbsp lard, 5-6 tbsp soured cream, salt, chopped onion for serving
Method:
Wash and peel the potatoes. Working quickly, grate and drain the potatoes mixing in the curdled milk to keep them from discolouring. Stir in the flour and salt.
Divide evenly onto a well-greased baking tray. Mix the remaining lard and the soured cream together and drizzle on top. Bake until golden brown and serve in the traditional Zala county fashion with sautéed onions.
Source: “Vas and Zala county peasant food and preserving” by Gézáné Ábrahám.
* Kefir can be used as a substitute
An alternative cooking method can be used. Prepare the batter and fry in a well-oiled frying pan in the style of pancakes.
Variations can be made by adding finely chopped ham, mushrooms or herbs to the traditional batter.
1970. január 01. csütörtök
Array
Array